joi, 14 iulie 2011

Procedura achizitie masina - Procedura cumparare auto

Salutare,
Fiindca mi-a fost foarte greu sa gasesc ceva centralizat, am sa va povestesc pasii pe care trebuie sa ii urmati cand vreti sa cumparati o masina, dupa care sa o inmatriculati.
Cazul meu, masina cumparata de la persoana fizica din Romania, inmatriculata deja in Romania.
(1) Intalnire dimineata-dimineata -8- cu vanzatorul, mers la un centru de decatilografiat acte pentru contractul de vanzare si fisa de inmatriculare, costa 25 de lei, daca negociati costa chiar 10-15 lei, dureaza 15 minute
(2) Daca vanzatorul are un certificat de atestare fiscala care arata ca acolo unde este inmatriculata masina nu mai sunt taxe de achitat atunci puteti sa platiti banii pe masina, daca nu, asteptati sa va aduca fisa de inmatriculare vizata de administratia lui financiara; dureaza 1-2 ore; daca semnati actele fara sa aiba avizul administratiei financiare sau un certificat fiscal puteti avea mari probleme la inmatriculare pe numele vostru, nu va grabiti acum ca sa suferiti mai tarziu.
(3) Pe talon este o rubrica speciala care trebuie completata si anume intrainat catre, numele noului cumparator si semnatura vanzatorului; daca este talon vechi scrieti unde gasiti loc; se completeaza olograf de catre cumparator/vanzator.
(4) Dupa ce aveti completata fisa si are parafa administratiei vanzatorului sau aveti certificatul lui fiscal, achitati banii pe masina, si plecati catre administratia de care apartineti sa puna parafa pe fisa de inmatriculare; nu lasati certificatul fiscal in original la administratie, la Politie va cere originalul pentru inmatriculare, dureaza 1-2 ore; nu uitati sa luati cartea masinii, talonul-certificatul de inmatriculare, al doilea rand de chei
(5) Se face asiguararea obligatorie - RCA pe numele cumoaratorului; vanzatorul poate solicita direct la sediul asiguratorului returnarea pentru partea din asigurare neconsumata.
(6) Dati un telefon la RAR 0219672 pentru Bucuresti, sau vizitati http://www.rarom.ro/ pentru alte localitati, costa 110 lei, va programeaza chiar in aceiasi zi-in Colentina, dureaza 2 ore, la final se elibereaza un certificat de autenticitate-nu e furata, etc.
(7) Duceti-va la un CEC, de preferat in sectorul in care locuiti si achitati taxa de inmatriculare si taxa de certificat, costa aproc 100 de lei, sunt nominale, nu aveti nevoie de carte, talon, etc.
(8) Ajungeti in Pipera la directia de inmatriculari si pasapoarte, completati o cerere, este gratuita de la biroul de informatii, dati jos placutele vechi, si va asezati la o coada la inmatriculari, pregatiti-va pentru 1-2 ore de asteptat la coada, unde platiti si taxa pentru placute, aici doamna de la ghiseu va intreaba ce numere doriti, fiti pregatiti cu o lista scurta de 5 numere, dupa care inca 2 ore in care puteti sa serviti o ciorba peste drum in asteptarea numerelor.

In permanenta sa aveti copii dupa:
Carte de identitate, cartea masinii-fata verso, talon- sa se vada asigurarea, certificatul fiscal, fisa de inmatriculare, contract de vanzare, buletinul cumparatorului, copie asigurare.

Teoretic pasii 4-7 se pot modifica in functie de locatie-convenabilitate, si teoretic cu un contract semnat la ora 8-9 se poate finaliza intr-o zi inmatricularea unei masini si intreg procesul de vanzare/cumparare.

Succes !