miercuri, 29 aprilie 2009

Tips & tricks

La casa de marcat de la tutungeria dintr-un cartier marginas din San Francisco, Sam Azar incearca sa faca o plata cu cardul unui client. Cititorul de card insa nu reuseste sa citeasca banda magnetica, iar tranzactia esueaza. Azar mai incearca odata si inca o data. Tot fara succes. Vazand ca in spate clientii incep sa formeze o coada, Azar se apleaca sub tejghea si ia o punga neagra de plastic; apoi infasoara cardul cu o bucata de punga si-l trece din nou prin cititor. Bingo! Tranzactia a fost efectuata. “Habar n-am de ce functioneaza, dar merge”, spune Azar, care a invatat smecheria cu ani in urma de la un alt casier. Verifone, compania care a produs cititorul de carduri al magazinului, nu a dorit sa comenteze cu privire la trucul cu punga de plastic. Dar acesta este unul din multele remedii traditionale simple care repara erori de inalta tehnologie, remedii pe care oamenii le-au descoperit adesea din disperare si le-au impartasit si altora. Instabilitatea economica din zilele noastre ar putea face sa apara si mai multe asemenea trucuri. “In Japonia, dupa al Doilea Razboi Mondial, economia n-o ducea grozav, asa ca nu toata lumea isi putea permite obiecte de uz casnic, ca aspiratoarele”, spune Lisa Katayama, autoarea cartii “Urawaza”, numita astfel dupa termenul japonez care desemneaza trucuri si remedii din viata de zi cu zi. “Asa ca oamenii au cautat sa se descurce cu ce aveau la indemana.”

Exemple populare de “urawaza” ar fi culegerea cu o felie de paine a cioburilor de la paharul care a cazut pe gresia din bucatarie sau punerea plantelor de apartament pe un scutec imbibat cu apa ca sa le mentina umiditatea in timpul vacantei proprietarilor.

Unele trucuri, cum e cel cu punga de plastic a lui Azar, sunt deschise dezbaterii cu privire la modul exact cum functioneaza sau daca functioneaza cu adevarat. Dar multe trucuri tehnice din interiorul casei pot fi explicate cu putina stiinta.

TELEFOANE DESCARCATE
Daca telefonul dumneavoastra se descarca prea repede cand il tineti in buzunar, o explicatie ar putea fi ca buzunarul dumneavoastra este prea cald.
“Bateriile telefoanelor mobile tin intr-adevar mai mult daca sunt pastrate la rece”, spune Isidor Buchanan, editor al site-ului BatteryUniversity.com. Temperatura normala a corpului omenesc, de 37 de grade Celsius, transmisa prin buzunar telefonului din interior, este suficienta ca sa accelereze procesele chimice din interiorul bateriei. Asta o face sa se consume mai repede.
Ca sa va mentineti telefonul mai rece, purtati-l in geanta sau la curea. Aceeasi metoda poate fi folosita ca sa va pastrati bateria daca ati plecat de acasa si nu aveti un incarcator. Inchideti telefonul si puneti-l intr-un frigider peste noapte, ca sa incetiniti tendinta naturala a bateriei de a se descarca.

CHEIA AUTOMATA A MASINII
Sa zicem ca cheia dumneavoastra automata nu are raza de actiune indeajuns de mare ca sa va deschida masina de la capatul celalalt al parcarii. Puneti partea metalica a cheii sub barbie si apoi apasati butonul de deschidere. Trucul va transforma capul intr-o antena, spune Tim Pozar, un inginer din Silicon Valley. “De fapt va cuplati cheia la cap. Cu toate fluidele care circula prin craniul nostru, capul devine un conductor chiar decent. Nu fantastic, dar chiar functioneaza”, explica Pozar. Daca va folositi capul, raza de actiune a cheii dumneavoastre poate creste cu cativa metri.

CARTUSUL GOL DE LA IMPRIMANTA
Daca vi se termina cerneala din imprimanta cand mai aveti putin si terminati de listat o lucrare importanta, scoateti cartusul si incalziti-l cu foehnul doua-trei minute. Apoi puneti-l la loc in imprimanta si reluati listarea cat cartusul este cald. “Caldura de la foehn incalzeste cerneala uscata si o ajuta sa curga prin micile orificii din cartus”, spune Alex Cox, inginer de software din Seattle.
“Cand cartusul e aproape gol, acele orificii sunt adesea infundate cu cerneala uscata, asa ca daca ajutati cerneala uscata sa curga, acele orificii vor elibera si mai multa cerneala”. Trucul cu foenul va poate scoate alte cateva pagini dintr-o imprimanta dupa ce v-a aparut mesajul ca s-a golit cartusul.
TELEFONUL MOBIL IN TOALETA
Se poate intampla oricui: v-ati scapat telefonul in toaleta. Scoateti imediat bateria, ca nu cumva scurtcircuitele electrice sa va prajeasca conexiunile fragile din interior. Apoi stergeti telefonul usurel cu un prosop si dati-i drumul intr-un borcan cu orez nefiert.
Functioneaza din acelasi motiv pentru care obisnuiti sa tineti in solnita cateva boabe de orez, ca sa va mentineti sarea uscata. Orezul are o afinitate chimica fata de apa - adica moleculele de orez au o atractie aproape magnetica pentru moleculele de apa, care vor fi absorbite de orez si nu vor ramane pe suprafata telefonului.
E o versiune necostisitoare a pliculetelor cu cristale absorbante aflate in cutia originala a telefonului si care au ferit aparatul de umezeala in timpul transportului si al depozitarii.

SEMNAL WIRELESS PREA SLAB
Daca routerul wireless pe care il aveti acasa nu ajunge la celalalt capat al locuintei, nu va grabiti sa cumparati inca un dispozitiv wireless ca sa va faceti reteaua mai performanta. In loc de asta, construiti un reflector pasiv de unde radio, inalt de 15 centimetri, folosindu-va de obiectele din bucatarie, cum ar fi o bucata de folie de aluminiu. Luati-va dupa instructiunile de pe freeantennas.com/projects/template. Puneti reflectorul - o bucata de metal curbat care reflecta undele radio la fel ca o antena satelit - in spatele routerului wireless. Astfel veti concentra energia routerului intr-o singura directie - spre celalalt capat al casei, sa zicem - in loc sa o lasati sa se raspandeasca in cerc. Fara cabluri, fara baterii, fara cunostinte tehnice. Si astfel va puteti dubla raza de actiune a retelei.

DISCURI MURDARE
Vreti sa curatati un DVD sau un CD murdar, dar nu aveti niciun lichid pretentios de curatire? Inmuiati atunci o carpa in vodca sau in apa de gura. Alcoolul este un solvent puternic, perfect capabil sa dizolve amprentele si alte depuneri de pe suprafata unui disc. O sticla de apa de gura Listerine, de cinci dolari, poate face treaba la fel de bine ca o sticla de 75 de dolari de lichid special pentru curatarea DVD-urilor. De asemenea, e mult mai la indemana sa va stergeti DVD-ul cu vodca Stoli decat sa va alintati cu un kit special Discwasher.

BLIT PREA PUTERNIC
Daca blitul de la telefonul mobil este prea puternic si va arde pozele, lipiti o mica bucata de hartie peste el. Experimentati cu diverse culori si hartie de grosimi diferite ca sa obtineti un rezultat mai bun.

HARD STRICAT
Daca (de fapt mai corect “cand”) vi se va strica hardul si nu va mai putea fi citit, nu va grabiti sa-l aruncati. Puneti-l in frigider peste noapte. “Trucul e cat se poate de real si verificat, desi e ultima speranta pentru unele tipuri de probleme altfel fatale ale hardului”, scrie Fred Langa, pe site-ul lui de secrete ale Windows (windowssecrets.com).
Multe cazuri cand hardul nu mai functioneaza se explica prin faptul ca anumite componente incalzite nu mai fac contactul corespunzator, facand imposibila citirea de date de pe dispozitiv. Prin coborarea temperaturii, componentele de metal si de plastic din interior se contracta usor. Dupa ce hardul este scos din frigider si repus la temperatura camerei, acele componente se vor dilata din nou. Acest tratament poate ajuta la refacerea contactelor, explica Langa, sau cel putin sa determine un echipament electronic sa se comporte in parametrii normali indeajuns de mult ca sa puteti recupera informatiile esentiale.
Cam acesta e principiul remediilor traditionale: pot sa functioneze sau nu, dar ce aveti de pierdut daca le incercati?

Sursa:
http://www.businessmagazin.ro/special/ce-facem-cand-nu-mai-merge-mobilul.html?5548;4252289&p=1

Un comentariu:

Anonim spunea...

ce surpriza placuta...am gasit pag ta din intamplare..
am vrut sa-ti scriu un mesaj pe mail, dar nu-l stiu.
da un semn pe nnyna.nnyna@yahoo.com

Madalina
Remeber me?